5x de foutste keukens (en tips hoe te voorkomen)

15-09-2020

Al bladerend door de foto's van die prachtige woning op Funda, kom je aan bij de foto's van de keuken. What were they thinking?! Eikenhout wordt gecombineerd met bordeauxrood en vitrinekasten met daarin boerenbond.

Nu is er niets mis met bordeauxrood, eikenhout of Boerenbond maar er is een totaal gebrek aan stijl en het credo ‘less is more’ ging hier niet op.

Wij vonden op internet een aantal pareltjes van foute keukens. Ben je bezig met jouw keuken? Lees dan zeker verder. Want; toegegeven, ze zijn misschien een tikkeltje Amerikaans. Maar ook daar kan je een hoop van opsteken. Aan het eind van deze blog ontvang je 3 tips om veel voorkomende fouten met jouw nieuwe keuken te voorkomen.

De 'ik-moet-en-zal-een-bar'-keuken

Amerikaanse keukens laten zich niet kenmerken door subtiliteit. Het moet groot, het moet veel, het moet aanwezig zijn en het liefst alles tegelijk. Zie hier: een Amerikaanse koelkast, een semi-bar met leren stoelen en hanglampen, kastjes in verschillende hoogtes.

Heb jij ook een dergelijke hoek in jouw nieuwe woning? Dan hebben we enkele tips voor je:
- Haal de bar eruit. Dat geeft rust en een ruimtelijk effect;
- Een koffiecorner(zoals hier naast de ovens) is leuk, maar zorg ervoor dat de kasten uitgelijnd en even groot zijn aan elkaar;
- Ga voor een betimmerde ombouw wanneer de kasten nét niet tot het plafond komen, hiermee werk je de keuken écht netjes af.

De 'laten-we-eens-gek-doen-met-kleur'-keuken

We wisten niet waar we kijken moesten bij deze keuken!  Is het de kleur, de combinatie van kleuren, de verschillende hoogtes of de hoeveelheid aan gedateerde frontjes.

Voorkom een lelijke of rommelige keuken door alle kastjes op een hoogte te monteren. Of, volg de trend en ga voor géén bovenkastjes. 

Wil je ook werken met verschillende kleuren in jouw keuken?
Kies dan voor maximaal twee kleuren fronten, bijvoorbeeld eikenhout met mat zwart. En ga voor egale vlakke fronten zonder omlijsting. Hiermee behoud je rust en eenheid.
Wil je toch wat kleur terug laten komen, ga dan voor accessoires die het afmaken zoals een grote vaas met veelkleurige zijden- of droogbloemen. 

Ook deze keukens kunnen we je niet onthouden

Een topper van een onrustige stijlloze keuken vinden wij. Ondanks dat er gebruik gemaakt is van één en hetzelfde materiaal als keukenfront. De keuken oogt in combinatie met de vloer te massief. De tip om dit te voorkomen is; combineer materialen die contrasteren, een strakke gietvloer met houten keuken of een houten vloer met strakke keukenfronten. Zo blijft je keuken qua stijl in balans! 

In een kleinere ruimte adviseren wij om niet te werken met donkerhout maar juist met neutrale kleuren zoals zand, lichtgrijs of wit. Vanwege de kleine ruimte zul je je bovenkasten hard nodig hebben. Zorg er dan wel voor dat ze mooi uitgelijnd over de hele breedte van de keuken hangen en dat ze van kleiner en minder diep formaat zijn als de traditionele bovenkasten. Op die manier blijft het een luchtig en ruimtelijk geheel.

Deze keuken kennen we allemaal. Klein maar fijn en goedkoop. Toch zien we 'm nog vaak online. Zorg voor dichte kastjes en gestyleerde planken boven de keuken om een opgeruimd geheel te vormen. En wat betreft de lades; liever minder lades met daarin binnenlades verstopt zodat het front rustiger en strakker oogt. 

3 Tips voor een prachtige keuken:

  • mix en match materialen, maar houd rekening met je vloer en overige interieur
  • een kookeiland is super gaaf, maar alleen als het ook daadwerkelijk past in de belijning van de ruimte
  • less is more gaat ook hier op; ga eens voor een keuken zonder bovenkasten en maak gebruik van een kookplaat (Bora) waarin luchtafzuiging geïntegreerd is.